Gå til den nye nettsiden: www.entangen.com
1.jpg

Nyheter 2018 og 2019


 

 

 

Jula 2019

Skrevet 23. desember 2019

 

 

 

Valpene fire og en halv måned!
Hjemmesiden vil bli oppdatert på mer generelt grunnlag da kommunikasjonen med ”gamle” og nye valpekjøpere foregår på Snapchat og Facebook (lukket gruppe for kennel Entangen).


Alle valpene er plassert, og den siste hannhunden dro 20.september. Jeg har beholdt den ene valpen, Entangens R-V Vilja som vokser opp sammen med sin mor, Råkka. En trygg og harmonisk krabat som lar seg dressere. I skrivende stund er det tannfelling, og miljøtrening som gjelder.


Sondre på snart 6 år (jeg er ”gammeltante”) og Vilja har blitt rene radarparet. Vilja vet ikke at hun heter Vilja fordi hun i det daglige blir kaldt Villekulla.

 

Fra ei helg Sondre var med på hytta.

 

 

Skrevet 17. november 2019

 

 

 

Straks 8 uker, og de første har forlatt redet…
Kort oppsummert var vi hos veterinær 2.september og fikk Helsebok med chip, vaksiner og helsestatus. Noen korte bilturer i forkant resulterte i en flott biltur til Ålen dyreklinikk med ti valper som tok 1 ½ time uten spying, tissing og bærsjing, og det var veterinæren imponert over. Returen gikk på samme viset.

 

Etter helsestatus hos veterinæren var kullet jevnt og fint, men den ene hannen fikk påvist antydning til haleknekk. Det har ingenting med jaktegenskapene å gjøre, men avl og utstilling blir uaktuelt. Den vil bli solgt til redusert pris til den rette jegeren. Ved interesse ta kontakt per mobil +47 901 00 122 eller e-post. www.entangen.com

 

Jegeren.

 

Jegeren og noen av de andre guttene.

 

Skrevet 9.september 2019

 

 

 

Gromgjengen sammen med Jenny!
Da har denne gjengen blitt seks uker, og det er liv å røre både inne og ute. De spiser og vokser, og Råkka har fortsatt melk til sine ti små. Hun dresserer dem med lind hånd, koser med dem og leker med dem. De to siste ukene i valpekassa vil være viktig for at valpene kan ta fatt på livet med sine nye eiere. Grensesetting og omsorg fra Råkka er god ballast å ta med seg.


I dag har Jenny vært på besøk, og valpene ble veid. Fin vektøkning.

 

Etter veiing er det kos med mamsen.

 

Har hatt mye besøk, og de to siste ukene intet unntak. Jeg har alle valpekjøperne på Snapshatt slik at de kan følge valpene igjennom hele perioden. Videosnutter og bilder i flere omganger for dagen blir sendt noe som går utover oppdateringen på hjemmesiden.

 

 

Skrevet 27.august

 

 

 

Første utflukt ut ble suksess!

 

 

 

 

Skrevet 15.august 2019

 

 

 

Storfint besøk i valpekassa dagen før valpene blir 4 uker
Hannhundeier og fruen kom på besøk og beskuet mor med de små. De hadde med seg sine egne hunder, tre i tallet. Far til kullet, Varri, fikk hilse på ”kjæresten” sin og det var stas.


 

 

Etter at jeg begynte med valpefòr og melkeerstatning sist uke har alle lagt på seg en god ½ kilo på ”4 ukers” kontrollen. Råkka har fortsatt mye melk så det god harmoni i valpekassa. Kloklipp følges opp for å skåne juret til Råkka. De er kosete, og de liker å bli dullet med. En herlig gjeng!

 

Skrevet 13.08.2019

 

 

 

 

Valpene har blitt 3 ½ uke, og de vokser til…
Når valpene var 3 uker sist tirsdag og ble veid var jeg fortsatt imponert over melkeproduksjonen til mor, Råkka.

 

For å fortsette i den ”gode stimen” valgte jeg å begynne med valpefòr oppbløtt i melkeerstatning som ble moset. Valpene klekte koden raskt, men du verden hvordan de så ut etterpå. Råkka slikket i seg restene og tok ”rundvask” på alle ti.Råkka produserer mye melk, og med valpefòr/melkeerstatning har valpene økt vekten mye på disse tre dagene.

 

Valpekassa er blitt utvidet, og avispapir vil det nok gå mye av fremover!

 


I skrivende stund har vi hatt besøk av førsteklasses valpekjøpere i dag, og Tiril får et trygt og godt hjem.

 

 

Skrevet 10.august 2019

 

 

 

 

 

Da har valpene blitt 23 dager, og Jenny har hjulpet til i dag:-)
Da Råkka fikk Milbemax og stempel i passet måtte vi ta ormekur litt på forskudd, men det sa veterinæren var greit. Jenny har ordnet nytt teppe til vofsegjengen for dem pisser mye, og Jenny kan dette som snart er 5 år!

 

Skrevet 3.august 2019

 

 

Da har valpene blitt 14 dager.
Da har gromgjengen blitt 14 dager, og fødselsvekten har doblet seg og vel så det. Råkka styrer det hele selv med 10 valper og 8 patter, og hun har mye melk foreløpig.

 

 

Valpekullet har jeg som sagt ikke annonsert i sin helhet, men har valgt å annonsere det på NGK og NKK i disse dager da valpekullet er forhåndsregistrert i NKK. Valpekullet er så godt som plassert, men holder litt igjen.

 

 

Skrevet 30.juli 2019

 

 

 

Valpene har blitt en uke, og vi hadde ”barsel” besøk i går.
Valpene har blitt en uke, og Jenny har hjulpet til med nytt underlag, veiing og masse kosing. Jenny er en ekte dyrevenn og var super flink med valpene og mor, Råkka.


Valpene har lagt på seg fra 200-250gr, og når det er ti valper og åtte patter kan det bli forskjeller. Jeg har bevist ikke lagt meg borti hvem som skal være først osv. for det har Råkka holdt god styr på. Kullet i sin helhet ser jevnt og fint ut.

”Barsel” besøk av Torleif Enlid (hannhundeier til Råkka), Knut Hegge (oppdretter på Råkka) og Stein Løkken. ”Barselgrøten” var en kjempegod marsipankake fra bakeriet på Dombås.
Tusen takk ”gutter”.


Her skiller Jenny jentene og guttene før veiing, og Råkka følger med.

 Her blir valpene veid i tur og orden av Jenny.

 

Skrevet 23.juli 2019

 

 

 

Valpene vokser, og det er herlig harmoni i valpekassa.
På fjerde dagen åpnet jeg døren på gløtt for titting av de små og mor, Råkka. Stor stas for ungene samt at Råkka viste dem gladelig frem.

 

 


Vebjørn og Guro kunne godt ha flyttet inn i valpekassa

 

Skrevet 21.juli 2019

 

 

 

 

Valpene fra kennel Entangen er kommet til verden den 16.juli.

Råkka NO53990/12, ble veldig dryg i volum, og jeg valgte å ta et røntgen noen dager før forventet nedkomst for å få en indikasjon på om det var flere små kontra få store. Dette er som sagt første kullet til Råkka, og hun er godt voksen så det var greit å få bekreftet at det var flere små slik at fødselen kunne forløpe seg ”normalt”. Dyrlegen antydet 7-8 stk ut fra bildene, men at det kunne være flere, og det var det!

 

Råkka startet fødselen på kvelden, og hun avsluttet fødselen på 63.døgnet. Hun brukte 7 ½ time på å føde 11 valper, 6 gutter og 5 jenter. Den ene gutten var død. I skrivende stund er det ro og harmoni i valpekassen, og Råkka som førstegangsfødende i voksen alder er jeg mektig imponert over.

 

Alle valpene er jevne og fine i størrelsen. Påfølgende dag ble de veid og merket, og vekten ligger på ca 350-400 gr. Ikke rart at Råkka var enorm i volum.

 

Jeg har ikke annonsert kullet da jeg har flere tidligere valpekjøpere som ønsker seg ny jakthund inkludert meg selv. Begge foreldrene er jakt- og utstillings premiert, og valper etter Zettertjærns Varri, SE43253/13 sine to kull er godt merittert. Ved interesse har jeg mulighet for omrokering på valpelisten.

 

Harmoni i valpekassa

 

Skrevet 17.juli 2019

 

 

 

Valper fra kennel Entangen mellom Råkka, NO53990/12 og Zettertjærns Varri, SE43253/13
kan forventes ca.16.juli


Råkka, NO53990/12 og Zettertjærns Varri, SE43253/13 (eier Villy Trehag) ble paret 15.mai, med god hjelp fra Gabrielle Cappelen da jeg selv var på helsereise.


Etter ultralyd 12.juni kunne veterinæren bekrefte at det er små vofser på gang, og det forventes nedkomst ca.16.juli. Valg av hannhund var enkelt da gemytt står høyest på agendaen til tross for at viltfinneregenskapene, standinstinkt osv også kreves. Med solid gemytt faller det meste på plass da den kjære jakthunden våres skal i dressur.

 


Foto: Gabrielle Cappelen

 

Det er 11 år siden det sist kullet fra kennel Entangen kom, og det var Entanges A2-Tara som dro på Danmarks tur til Erik Pettersen og ble paret med Aaens Kalle Kluivert.
Fra dette kullet beholdt jeg Entangens TK Katja som var en fantastisk jakthund og ikke minst godt merittert på jaktprøver. Tanken var å pare(inseminere) Entangens TK Katja med Bualis Rågg til Torleif Enlid, men for å gjøre en historie kort ble Bualias Rågg inseminert med Fjællbrudens Cora til Knut Hegge i denne perioden, og det ble det et ultimatum for meg. Skal jeg ta valp fra denne kombinasjonen eller gjennomføre det jeg hadde planlagt? Valget ble enkelt på grunn av min helsesituasjon, og jeg hentet Råkka, og jeg ”slapp” å ha valpekull.


Det må nevnes at i mitt oppdrett fra jeg startet med Hammarkleivas Raisa Lita (etter Råggen og Ronja) som jeg hentet til Jan Ove Bratset i 1995 er det klare tanker på å ha en visjon om linjer, egenskaper, osv.


Kennel Entangen har avlet fire generasjoner etter Bualis Rågg, 32221/88 med gode resulter, samt at den ”vanlige mann i gata” får en god jakthund med solid gemytt. Alt er enklere da!


 Skrevet 16.juni 2019

 

 

 

 

 

2018

 

Året 2018
Startet året med å kaste krykkene etter benbrudd i slutten av oktober. Selve benbruddet grodde som forventet, men min leddgikt eskalerte til nye høyder, og nye grep måtte taes i bruk! Kort fortalt har året i sin helhet vært slitsomt for to og firbente.


Lyspunktet har vært at hytta mi har blitt oppgradert på alle mulige måter av dyktige håndverkere fra bygda, Budalen. ”Gammelhytta” har fått nytt tak og nye vinduer, og i det nye tilbygget er det blitt nytt kjøkken, bad/vaskerom og soverom.


I juli ble Entangens TK-Katja, 18523/08, syk, og avgjørelsen om avliving var ikke til å unngå. I tradisjon tro ble det kremasjon og selvsydd urne i ull som er grav ned på hytta sammen med Tara og Sari.

 

Det er ti år siden Kennel Entangen har hatt kull, og det var fra dette kullet Katja kom. På grunn av min egen helsesituasjon igjennom flere år valgte jeg ikke å sette kull på Katja da jeg fikk ny valp av Torleif Enlid for 6 år siden. Etter å ha avlet tre generasjoner etter Hammarkleivas Raisa Lita, 15288/95, som var etter Bualias Rågg til Torleif Enlid som jeg fikk i 1995 er det ønske om kull på Råkka, NO53990/12. Hun har samme far, Bualis Rågg, og ”ringen” kan på en måte starte på nytt.

 

Skrevet 31.desember. 2018